Novinky z Vinařství Fojtík

Nová vína ročníku 2016 vinaře Zdeňka Fojtíka z Čejkovic jsou po loňském roce opět povedená, jedná se o voňavá vína, absolutně čistá se zachovalou odrůdovostí. V nabídce se poprvé objevuje Cabernet Blanc, odrůda je velmi vzácná, v ČR ji pěstují údajně pouze dva vinaři na celkem 5 ha vinic, jeden z nich je právě Zdeněk Fojtík. Cabernet Blanc v jeho podání je příjemné, plné a harmonické víno, dobře pitelné.

Další absolutní novinkou je Cabernet Moravia Frizzante, šumivé víno vlastní výroby, skvělé letní pití. Víno bylo vyrobeno v omezeném množství na přání jedné ze Zdeňkových dcer. V červených vínech se nově objevilo Rulandské modré, mimochodem také velmi povedené.

Hodnocení většiny vín je už na webu uvedeno. Z bílých vín je opět skvělý Hibernal a Chardonnay, pro mě je překvapením Veltlínské zelené, které představuje dobrou volbu z pohledu cena a kvalita. V červených vínech si pozornost zaslouží už zmíněná novinka Rulandské modré, které bude za 3-4 roky skvěle vyzrálé.

V loňském roce se v sortimentu objevila nová řada Elegance a v ní červená vína Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon, obě ročníku 2013. V letošním roce se řada Elegance rozšířila o bílá vína Rulandské šedé a Chardonnay ročníku 2015. Obě vína ležela tři měsíce na slupkách bez přístupu vzduchu a až teprve potom šla na lis. Tím je víno dobře konzervováno, získalo tříslovinu a nejlepší k pití bude mezi lety 2018 až 2021, možná i déle.

Celkově hodnotím letošní vína včetně novinek jako velmi dobrá, kvalitativně navazující na skvělý ročník 2015. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Košík

Top