Reichsgraf von Kesselstatt

Ikona Mosely se staletou tradicí

  • , , , ,
  • Josephshöfer GG Riesling 2019 (Reichsgraf von Kesselstatt)
    Robert Parker
    (92-93) bodů
  • 650 let historie

    V Kesselstattu se už po více jak 650 let udržuje vinařská tradice. První zmínky o rytířích Kesselstatt pochází ze 14. století a z té samé doby, konkrétně z roku 1349 je první zmínka o vinicích na jejich pozemcích. Jejich hvězdná chvíle přišla především ve druhé polovině 14. století, kdy se Johann von Kesselstatt stal důležitou osobou na dvoře kurfiřta (říšského knížete, který mohl volit panovníka Svaté říše římské) Kuna von Falkensteina a byl zodpovědný za jeho domácnost a především vinný sklep. Jeho syn, Friedrich I. Von Kesselstatt se stal dokonce vrchním sommeliérem na dvoře dalšího kurfiřta, Wernera von Falkenstein. Je důležité poznamenat, že víno, které dodávali na stoly kurfiřtů, pravděpodobně ještě nebyl riesling. O jeho vysazení rozhodl až v roce 1787 tehdejší kurfiřt, který požadoval, aby se od tohoto roku místo různých rýnských odrůd vysazoval pouze Riesling.

    Rodina Reh-Gartner

    Dnes patří vinařství ty nejlepší vinice v údolí 3 řek – Mosely, Ruweru a Saary – a je spravováno rodinou Reh-Gartner. Günther Reh, jehož otec založil a vybudoval velkou vinařskou firmu Carl Reh, koupil historické vinařství v roce 1978. Chod vinařství ale ovlivnila především Güntherova dcera Annegret Reh-Gartner. Právě ona rozhodla o podstatné redukci počtu vinic. Původní vinařství bylo totiž daleko rozlehlejší, spadaly pod něj pozemky a především vinice rovnou 4 opatství – Josephshof, Domklausenhof, Abteihof, St. Irminenhof – které byly postupně zakoupeny Kesselsatty v druhé polovině 19. století. Annegret se ale rozhodla soustředit na kvalitu a nechala si pouze 46 ha těch nejlepších vinic. Menší rozloha pak umožnila věnovat maximální péči vinicím i sklizeným hroznům.

    V jejím úsilí Annegret vždy podporoval také manžel Gerhard Gartner, který je považovaný za jednoho z nejlepších německých kuchařů. Více než 10 let obhajoval dvě michelinské hvězdy své restaurace Gala v Cáchách. V současné době, po smrti Annegret v roce 1916 se však věnuje své druhé vášni – vínu.

    Péče o vinice

    Ve vlastnictví Kesselstattu jsou opravdové hvězdy mezi vinicemi – například Bernkasteler Doctor, Piesporter Goldtröpfchen, Wehlener Sonnenuhr, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Scharzhofberger, Kaseler Nies’chen a Josephshöfer. Poslední jmenovaná je výjimečná i tím, že je ve výhradním vlastnictví Kesselstattu, což je u VDP vinic neobvyklé. Spíše jsou rozdělené a různé části vlastní různá vinařství. U Josephshöferu tomu tak není a proto najdete u názvu vinice na víně také označení Josephshöfer Monopol.

    Takové vinice si samozřejmě zaslouží tu nejlepší péči, proto se v Kesselstattu práce na nich provádí bez mechanizace, ručně a to i na těch nejstrmějších vinicích. Taková práce je velmi namáhavá, ale právě díky ní se daří uchovat ojedinělé přírodní prostředí, ve kterém se rodí ty nejlepší rieslingy. Nic není zanedbáno ani při zpracování hroznů, které je prováděno co nejšetrněji v sídle vinařství, zámku Marienlay v Morscheidu. Pro kvašení se pak používají pouze přírodní kvasinky (spontánní fermentace). Prvním zastáncem a propagátorem tohoto postupu byla opět právě Annegret.

    Současnost

    Především díky Annegret a její neúnavné oddanosti kvalitě a neustálému zlepšování péče o vinice a hrozny získal Kesselstatt svou reputaci. Annegret byla také neúnavnou propagátorkou německého rieslingu mimo Německo a odvedla obrovský kus práce na jeho propagaci ve světě. Její odchod v roce 2016 byl velmi smutnou zprávou nejen pro její rodinu a spolupracovníky, ale i pro celý vinařský svět (na svém blogu o ní psala například Jancis Robinson). Její odkaz se stal cenným dědictvím a závazkem pro její pokračovatele.

    V Kesselstattu se tak stále snaží ve svých vínech zachytit výjimečný, minerální charakter, pro který je celá moselská oblast tak slavná a který se v této podobě těžko vyskytuje jinde na světě. Věří, že moselský region má potenciál pro velká suchá vína, která vyzařují eleganci a mineralitu, ale zůstávají lehká, pokud jde o obsah alkoholu. Díky opravdové oddanosti a tvrdé práci jsou výsledkem suché rieslingy na světové úrovni, jejichž výjimečná kvalita se potvrzuje časem.

    Košík

    Top