Il Colombaio di Santa Chiara
Rodinné vinařství ze San Gimignana
Za vším hledej rodinu
Jako u mnoha jiných vinařství je i příběh Il Colombaio di Santa Chiara příběhem rodiny. Na jeho počátku byl Mario Logi, který na pozemcích na dohled San Gimignana pracoval už jako chlapec na začátku padesátých let. Postupně díky svému odhodlání položil základy úspěšné rodinné farmy. Ta původně ale ještě nebyla vinařstvím, ale pěstoval se zde dobytek.
Změna přišla v roce 2002, když nejmladší syn Maria – Alessio – začal s pěstováním vína. Tehdy byl ještě studentem enologie a chtěl mít místo, kde bude moct své znalosti a vášeň pro víno uplatnit. Jeho nadšení strhlo i zbytek rodiny – otce Maria i starší bratry Giampiera a Stefana – a všichni tak začali společně pracovat na nově založených vinicích. První malý sklep zřídili při farnosti San Donato, kterou zakoupili i s přilehlými pozemky.
S respektem ke krajině
Vysazované odrůdy jsou pečlivě volené s ohledem na tradice, historii krajiny i vlastnosti (terroir) jednotlivých vinic. Hlavní pěstovanou odrůdou je slavná Vernaccia di San Gimignano, ve středověku oblíbené víno králů a papežů, poté ale zapomenutá a opět ve druhé polovině 20. století vysazovaná v kraji kolem San Gimignana, kde měla svůj domov po staletí. Bratři Logiové na ní oceňují její silný a upřímný charakter a schopnost interpretovat i ty nejmenší nuance území, na kterém roste. Z hroznů Vernacci vyrábí komplexní jednoodrůdová vína, ve kterých se dobře odráží svěžest nestárnoucí toskánské krajiny.
Z červených odrůd se pěstuje především tradiční toskánská odrůda Sangiovese, kterou doplňují mezinárodní odrůdy Merlot a Cabernet Franc. A protože respekt ke krajině a přírodě se projevuje nejen při volbě odrůd, ale v celé práci vinařství, mají všechna jejich vína bio certifikaci.