Klasifikace šumivých vín podle obsahu zbytkového cukru

Při výběru šumivého vína je kromě oblasti nebo odrůdy, ze které bylo vyrobeno, velkým pomocníkem také klasifikace podle obsahu zbytkového cukru. Názvy jako extra brut nebo demi-sec asi znají všichni, ale co třeba nature nebo doux. Co tedy jednotlivé názvy přesně znamenají a jak nám pomůžou při výběru?

Šumivá vína

Co je dosage?

Při výrobě šumivých vín tradiční metodou se do láhve přidává tzv. dosage nebo česky dozážní likér, tedy směs cukru a vína, aby se dosáhlo požadované úrovně sladkosti. V závisloti na tom, jak velká byla tato extra dávka cukru a jaký je výsledný obsah zbytkového cukru ve víně, se vína dělí na několik kategorií.

Brut Nature

Do Brut Nature se dosage vůbec nepřidává a výsledkem je víno, které se spoléhá pouze na svůj přirozený (nature) zbytkový cukr, tedy přírodní cukr zbývající po kvašení. Někdy se označuje také jako Brut zero nebo Non dosé. Obsah cukru má do 3 g/l. Jde tak o nejsušší a nejvíce strohý styl šumivých vín, jehož výrazná mineralita, suchost a vysoká kyselost je ideální k výrazným, slaným jídlům. Za všech šumivých vín se nejlépe hodí k hranolkám a skvělé je ke grilovaným nebo smaženým rybám a měkkýšům (zejména ústřicím), s jejichž slaností si perfektně rozumí.

P.S. Kombinace šampaňského a hranolek se nelekejte. Jako jednu z nejlepších kombinací ji doporučuje i Marie-Christine Osselin, která je zodpovědná za kvalitu vína u Moët & Chandon.

Vína Brut Nature v shopu
Extra Brut

Víno označené Extra Brut je suché s velmi malým množstvím přidaným cukrem. Obsah cukru v něm je 0-6 g/l. Je to skvělá volba pro párování s jídlem, protože má dostatek kyselosti, aby obstálo v kombinaci s bohatými pokrmy, ale přesto je velmi osvěžující. Vyzkoušejte ho s foie gras nebo slanými jídly jako jsou ústřice, kaviár a sushi. Jejich delikátní chuť krásně vyvážuje pikantní suchost. To samé platí o párování Extra Brut a uzenin.

Vína Extra Brut v shopu
Brut

Brut je suchý styl šumivých vín s obsahem zbytkového cukru do 12 g/l. I když obsahuje už trochu přidaného cukru, stále chutná na patře suše. Jde o nejběžnější a nejoblíbenější styl a dobře se hodí k nepříliš sladkým pokrmům. Luxusní je kombinace s ústřicemi, jejichž slanost prfektně umocňuje kyselost vína. Skvělé je také ke smaženým, křupavým jídlům.

Vína Brut v shopu
Extra Dry

Extra Dry se někdy také označuje jako Extra Sec a obsah cukru v něm se pohybuje mezi 12-17 g/l. Nejde tedy o žádné extra suché víno, taková hledejte opravdu spíše pod označením Extra Brut nebo Brut nature. Extra dry je naopak víno, které už opatrně nahlíží do kraje sladkých vín. Takové by mělo být i párování, ideální je třeba s brioškami, které mají bohatou, máslovou chuť aniž by byly přeslazené.

Dry

Jako Dry (někdy také Sec) se označuje víno s vyšším zbytkovým cukrem, jehož obsah se pohybuje v rozmezí 17-32 g/l. Jde už víno, které je opět něco sladší a naopak méně kyselé. Dobře se páruje s jídly, která nejsou ani výrazně sladká, ani výrazně slaná, spíše tak nějak mezi. Jídla, která mají smetanu, máslo nebo jsou lehce sladká, se k vínům typu Sec skvěle hodí. Ideální je k paštikám, vyzrálým sýrům a koláčkům s ovocem.

Vína Dry (Sec) v shopu
Demi-Sec

Demi-Sec má obsah cukru v rozmezí 32-50 g/l. Při párování s jídlem je univerzální, jeho sladkost může pomoci vyvážit bohatší pokrmy. Skvělé k pikantním pokrmům a asijské kuchyni jako je třeba sushi.

Doux

Doux je nejsladší ze všech stylů a má nejvíce cukru přidaného po procesu fermentace, 50 a více g/l. Díky tomu je skvělou volbou jako dezert nebo aperitiv. Při párování se hodí k čokoládovým i citrusovým dezertům nebo naopak pikantním, pálivým jídlům.

Maximální obsah zbytkového cukru

Brut Nature 3g/l
Extra Brut 6g/l
Brut 12g/l
Extra Dry 17g/l
Sec 32g/l
Demi-Sec 50g/l
Doux 50+g/l

Košík

Top